Dezbatere la Brașov

joi, ianuarie 22, 2015 0 Niciun tag Permalink 0

Astăzi, 22 ianuarie, în prezența ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, problemele județului Brașov au fost dezbătute în Comisia de Dialog Social organizată de prefectul județului, Mihai Mohaci.

Unul dintre cele mai importante subiecte dezbătute, situația socială de la SC Nitroporos SRL Făgăraș, din partea căreia nu a fost delegat niciun reprezentant, a declanșat un adevărat interes din partea celor prezenți.

Societatea, aflată în procedură de insolvență, este restantă cu plata salariilor pentru ultimele două luni. De asemenea, platforma chimică, prezintă o problemă de siguranță în zona respectivă.

“În ceea ce privește situația per ansambu, cred că trebuie să vedem în primul rând dacă are autorizație de funcționare. (…) Totodată, consider că trebuie să avem o discuție cu toți actorii de pe platformă și reprezentanții lor, iar în ceea ce privește societatea, voi transmite o adresă către directorul general al ANAF pentru a vedea care este situația reală”, a spus Liviu Marian Pop.

Ministrul Liviu Marian Pop a felicitat activitatea Comisiei de Dialog Social la nivelul județului și a arătat întreaga disponibilitate în susținerea drepturilor angajaților. În cadrul dezbaterii a propus demararea unei proceduri de verificare a societății, precum și inițierea unui dialog în care să se asigure prezența reprezentanților fiecărei părți, angajat-angajator, așa cum e prevăzut în legislația Dialogului Social.

În cadrul discuțiilor, ministrul delegat pentru Dialog Social a făcut referire și la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii. Liviu Marian Pop a apreciat că noul Cod al Muncii, promulgat de președintele Klaus Iohannis, presupune în primul rând o abordare europeană corectă.

În ceea ce privește înființarea Agenției Naționale pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială, prin comasarea Inspecției Muncii și a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, ministrul a subliniat că prin această reorganizare se are în vedere întărirea capacității actului de control și reducerea fraudelor.

Liviu Marian Pop precizat că înființarea Agenției Naționale pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială se face prin preluarea posturilor și a personalului aferent. “Nu pleacă nimeni acasă”, a atras atenția Liviu Marian Pop.

În încheiere, ministrul delegat pentru Dialog Social a anunțat că în data de 5 februarie va avea loc o videoconferință cu toate comsiile de dialog social din țară.

 

Informații de background:

S.C. Nitroporos S.R.L a fost înfiinţată în martie 2008, având ca obiect principal de activitate  fabricarea produselor azotoase şi a explozivilor.

Niciun comentariu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *