Învățământul – proiectul public nr. 1 al Guvernării PSD-ALDE!

joi, martie 8, 2018 0 Niciun tag Permalink 0

Anul 2018 are drept priorități educația, sănătatea și infrastructura, pentru care s-au și alocat resursele bugetare necesare. Dacă anul 2017 a fost anul creșterii veniturilor românilor, anul 2018 va fi al creșterii investițiilor. În acest sens, bugetul anului 2018 are venituri estimate cu 31 de miliarde lei mai mari față de 2017 și astfel PIB-ul României va depăși pentru prima dată pragul de 200 de miliarde de euro. Foarte important, din cei 31 miliarde lei venituri suplimentare, 21,1 vor merge către educație, sănătate și investiții, bugetul educației urmând să aibă o creștere de 16% față de 2017.

Totodată, încă de la debutul anului, măsurile de susținere a educației nu au întârziat să apară! Astfel, la 1 ianuarie 2018, cadrele didactice au beneficiat de o majorare salarială cu 4%, net. La 1 martie, a avut loc o a doua majorare a salariilor dascălilor, conform prevederilor Legii salarizării unitare, fiind vorba despre o creștere, în medie cu 20%.

O altă măsură adoptată deja de Senatul României, în calitate de Cameră decizională, este propunerea legislativă pentru modificarea articolului 84, alineatele (1) și (4) din Legea educației naționale numărul 1/2011, care presupune două modificări:

  1. Elevii din învățământul preuniversitar beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic.
  2. Elevii beneficiază de tarife reduse cu minimum 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film și alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice.

Este vorba, pe de o parte de tarife reduse la transport și pe de alta parte de facilitarea accesului elevilor la activitățile culturale și sportive, având o deosebită importanță în dezvoltarea personală a acestora!

Un alt proiect dezbătut deja la ședința Comisiilor reunite din Senat -Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport și Comisia pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală –  este propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional.

Potrivit  proiectului de lege, copiii din învățământul primar şi grădiniţe vor primi lunar un borcan de miere polifloră românească, de 350 de grame, începând cu 1 ianuarie 2019, miere care va proveni exclusiv din stupinele autorizate. Resursele financiare necesare se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii. Propunerea legislativă a fost semnată, în calitate de co-iniţiatori, de 152 de deputaţi şi senatori PSD, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Prin această măsură, ne dorim să avem copii mai sănătoși și să încurajăm astfel consumul de miere de calitate produsă în România.

Nu în ultimul rând, am depus la Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră sesizată, în luna februarie 2018, o Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 82 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 cu nr. de înregistrare Pl-x nr. 43/2018, prin care este propusă introducerea obligativităţii acordării de burse pentru elevi, motivând că acest lucru ar stimula elevii să fie mai competitivi, dar ar ajuta şi elevii defavorizaţi.

Consider că este necesară o intervenţie în sensul reglementării nu doar a obligativităţii, dar şi a unei sume minime pentru acordarea burselor, atât pentru a veni în sprijinul elevilor defavorizaţi, cât şi pentru a stimula elevii să fie mai competitivi în sala de clasă, dar şi să se implice în activităţi extraşcolare.

Toate aceste măsuri dovedesc, o dată în plus, că învățământul este proiectul public nr. 1 al Guvernării PSD-ALDE!

 

Niciun comentariu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *