Proiectul de lege privind stabilirea destinației unor bunuri imobile confiscate, raport favorabil din partea Comisiei Juridice a Senatului

 

Proiectul de lege privind stabilirea destinației unor bunuri imobile confiscate, inițiat de senatorul PSD Liviu Pop, a primit  miercuri, 14 septembrie, raport favorabil din partea Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului.

Raportul  a fost adoptat în unanimitate, cu câteva amendamente.

Proiectul de lege prevede, printre altele, că bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului pot fi transmise în domeniul public al statului și în administrarea autorităților administrației publice centrale, altor instituții publice de interes național, după caz, sau regiilor autonome de interes național, denumite în continuare entități beneficiare, prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Finanțelor Publice, în condițiile legii.

Conform aceluiași proiect de lege, bunurile intrate prin confiscare în proprietatea privată a statului se dau în administrarea entităților beneficiare la solicitarea acestora și totodată se preiau pe bază de proces verbal predare-preluare încheiat între organul de valorificare și entitatea beneficiară.

Propunerea legislativă se bazează pe decizia CCR nr.859 din 10 decembrie 2015  şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 7 din 2015.

Potrivit senatorului Liviu Pop, proiectul de lege are ca scop valorificarea anumitor spații, precum școli, spitale sau alte instituții.

De asemenea, senatorul PSD face trimitere la creşterea exponenţială a volumului bunurilor confiscate care fac obiectul valorificării de către aparatul propriu al organelor de valorificare din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala;  menţinerea unor costuri ridicate pentru conservarea bunurilor confiscate pana la momentul valorificării acestora; principiul economicităţii, eficienţei şi eficacităţii utilizării resurselor alocate activităţii de valorificare a bunurilor intrate, in condiţiile legii, in proprietatea privata a statului;  necesitatea reducerii costurilor administrative şi birocratice.

Proiectul de lege urmează să fie supus aprobării Plenului Senatului.

 

Niciun comentariu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *