Scrisoare deschisă adresată Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj

marți, ianuarie 19, 2016 0 Permalink 0

 

Ref: Desfiinţarea Consiliului Naţional de Etică

 

Stimate domnule ministru Adrian Curaj,

Aţi luat decizia de a revoca Consiliul Naţional de Etică, a cărui atribuţie principală era analiza sesizărilor de abateri de la normele de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare, mai exact, cu analiza tezelor de doctorat si cu suspiciunile de plagiat.

De la desfiinţare până acum au trecut 49 de zile, răstimp in care nu a fost instituit un alt organism care să preia aceste atribuţii.

Infiinţarea unei alte comisii nu ar fi o problemă stringentă in momentul actual, dacă legea  (Legea 206/2004) nu ar prevedea un maxim de 90 de zile in care Consiliul National de Etică trebuie să dea un răspuns pentru tezele aflate in analiza comisiilor.   

In acest caz, intrebarea care se ridică este următoarea: Ce se intâmplă cu aceste lucrări, in condiţiile in care sunt foarte multe persoane care asteaptă un răspuns, iar instituţia a fost desfiinţată?!? Ce se intâmplă cu termenul acela de 90 de zile prevăzut de lege?!

Va spun eu! Incălcaţi legea!

Aţi recurs la o soluţie urgentă si facilă, aceea de a desfiinţa organismul, fără să luaţi in calcul consecinţele legale ale acestui gest.

Vă intreb, domnule ministru, cum veţi gestiona această problemă? Aveţi un plan cu soluţii concrete de rezolvare?

Aţi considerat oportun sa emiteţi o ordonanţă de Guvern, prin care se abrogă 2 articole din lege, crezând ca veţi rezolva problema!

Va asigur, domnule ministru, că nu asa se face reforma!

De asemenea, vă cer public să faceţi cunoscut numărul tezelor care se aflau in analiza comisiei, la data la care a fost desfiinţat Consiliul, cât si numele persoanelor a căror teze sunt in verificare. Mai mult de atât, este important ca opinia publică să stie care sunt titlurile lucrărilor analizate, cât si numele coordonatoriilor acestora.

Aveti curaj, domnule ministru, să-mi răspundeti la intrebari sau preferati să  incălcaţi legea in mod abuziv, cât si increderea pe care v-au acordat-o cetăţenii?!?

Unde este transparanţa si responsabilitatea pe care aţi invocat-o de atâtea ori d-voastră si Guvernul din care faceţi parte?

 

Cu deosebit respect,

Pop Liviu Marian

Senator PSD

 

Niciun comentariu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *